Cod reducere ANSWEAR - 20% la colecțiile noi in aplicație Vezi cod reducere

Firmele fast fashion, ce produc cantități uriașe de haine, utilizate puțin timp, care apoi devin deșeuri, plănuiesc programe de reciclare.

Firmele fast fashion, ce produc cantități uriașe de haine, utilizate puțin timp, care apoi devin deșeuri, plănuiesc programe de reciclare. Din 2025, statele UE vor fi obligate să colecteze hainele uzate separat de restul gunoiului.

Măsurile au început deja să fie aplicate în unele țări, de anumiți producători de haine sau de unele asociații caritabile. În Spania, de pildă, organizația caritabilă Moda Re, care este finanțată parțial de Inditex (proprietarul Zara), a început deja să angajeze oameni, într-un centru din Barcelona, care să se ocupe de reutilizarea și reciclarea hainelor uzate.

Totuși, organizația și-a propus să intensifice aceste activități, astfel încât să dubleze cantitatea de material, ajungând astfel până la 40 de mii de tone. În acest sens, urmează să își deschidă centre noi de sortare, procesare și reciclare de haine în Barcelona, Bilbao și Valencia.

De asemenea, organizația a anunțat că va investi 3,5 milioane de euro în operațiunile ce facilitează reciclarea și că va monta containere speciale în toate magazinele sale din Spania. Specialiștii estimează că ar fi nevoie de investiții de peste 6 miliarde de euro până în 2030 pentru ca obiectivul UE de a recicla 2,5 tone de haine până atunci să fie îndeplinit. 

Tot în Spania, H&M, Mango și Inditex au creat o altă organizație caritabilă care să se ocupe de reciclarea hainelor uzate. Inditex, care în martie a declarat că a introdus anul trecut pe piață la nivel global cu 10% mai multe articole de îmbrăcăminte decât în ​​2021, își propune acum să folosească fibre reciclate în proporție de 40% în articolele sale de îmbrăcăminte până în 2030. Și alte state din blocul comunitar depun eforturi pentru a reuși să recicleze o cantitate cât mai mare de haine. În acest sens, în Franța a fost înființată Refashion.

Toate aceste eforturi ale producătorilor de haine vin în contextul în care din 2025, la nivelul UE, va intra în vigoare o lege prin care statele membre vor fi obligate să separe hainele uzate de restul deșeurilor. 

Comisia Europeană a subliniat faptul că, în fiecare an, mai puțin de un sfert din cele 5,2 milioane de tone de deșeuri generate de haine din Europa sunt reciclate, în timp ce restul de milioane de tone ajung la gropile de gunoi. Acest lucru se întâmplă în contextul în care datele legate de reciclare sunt limitate și inexacte, iar industria textilă contribuie major la schimbările climatice.

UE estimează că din 2010 și până în 2021 cantitatea de haine reciclate a crescut la nivelul spațiului comunitar. Totuși, noile obiective stabilite pentru spațiul comunitar sunt ca industria de îmbrăcăminte să fabrice haine, în mare măsură din fibre reciclate, durabile, reparabile și reciclabile. 

O inițiativă în acest sens există deja, aparținând EURATEX, care încurajează transformarea articolelor de îmbrăcăminte uzate în fibre ce pot fi folosite pentru haine noi. În ciuda acestui fapt, acum, doar 1% din haine sunt reciclate astfel. Această situație este generată, printre altele, de dificultatea de selectare a tipurilor de fibre ce pot fi reciclate și reutilizate, generând astfel costuri mai mari. Moda Re, de pildă care a început deja să recicleze haine care pot fi transformate în fibre și reutilizate, folosește o tehnologie cu infraroșu pentru a le sorta, în mare parte, manual. Procesul permite organizației să transforme astfel doar 40% din hainele primite spre reciclare, însă plănuiește să mărească această pondere în următorii trei-patru ani la 70%.

În acest moment, cele mai multe dintre hainele reciclate sunt trimise în țări africane pentru a fi revândute. Conform datelor ONU, UE a exportat 1,4 milioane de tone de textile uzate în 2022, de peste două ori mai mult decât în ​​2000. Nu toate sunt însă refolosite, iar exporturile de haine uzate din Europa în Africa pot duce la poluare din cauza acelor haine care sunt aruncate la gunoi.

Sursa: Reuters

Stire preluata de pe Biziday

Unde poți dona haine in Romania ?

Fie că locuiți în București sau în alte orașe din țară , iată ce poți face cu hainele pe care nu le mai purtați:

Există mai multe centre de colectare a hainelor în București, administrate de către Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București. Aceste centre sunt disponibile pentru a primi donații de haine, care vor fi ulterior donate către persoanele nevoiașe. Iată câteva dintre aceste centre:

  • Complexul de servicii sociale Ominis, situat pe Strada Turnu Măgurele nr. 17A, sector 4.
  • Sediul central al D.G.A.S.M.B, amplasat pe Strada Constantin Mille nr. 10, sector 1.
  • Punctul Perla, localizat pe Șoseaua Ștefan cel Mare nr. 1, sector 1.
  • Spălătoria Socială de pe Strada Armeniș nr. 2, sector 3.
  • Spălătoria Socială de pe Strada Drumul Taberei nr. 24, sector 6.
  • De luni până vineri, între orele 11 și 18, există un punct de colectare suplimentar pe Strada Șerban Vodă nr. 43-49, sector 4, lângă DGITL sector 4, în spatele bisericii.

Donați haine la H&M

De asemenea, compania H&M desfășoară un program de colectare a hainelor începând din 2013 și oferă cutii de reciclare în magazinele lor din întreaga țară. Clienții pot aduce haine și textile nefolosite, de orice marcă și în orice stare, în magazinele H&M și pot primi vouchere pe care le pot utiliza în magazin. Hainele colectate sunt sortate în trei categorii: cele purtabile sunt vândute în regim second-hand, cele care nu mai pot fi purtate sunt transformate în alte produse, iar a treia categorie este cea a hainelor și textilelor reciclate pentru obținerea de noi fibre și materiale.

Donează haine la Zara

Retailerul Zara are, de asemenea, un program similar în magazinele lor din țară. Clienții pot dona doar haine în magazine, nu și încălțăminte sau accesorii. Hainele donate sunt redirecționate către persoanele aflate în situații dificile sau sunt comercializate în cadrul canalelor de caritate ale organizațiilor non-profit, pentru a finanța proiecte sociale. De asemenea, hainele pot fi reutilizate sau transformate în alte produse textile.

Donează haine la Kaufland

Retailerul Kaufland a introdus containere pentru reciclarea materialelor textile în magazinele din București și împrejurimi. Clienții pot depune articole de îmbrăcăminte, încălțăminte și alte țesături care nu le mai sunt de folos în locurile special amenajate din parcări. Materialele textile trebuie să fie curate și ambalate corespunzător. După colectare, deșeurile sunt preluate de un partener autorizat, care se ocupă de igienizarea, repararea și transformarea materialelor textile în produse noi, cum ar fi lavetele de curățenie.

Donează haine la Auchan

De asemenea, Auchan are un proiect de colectare și reciclare a textilelor, unde clienții pot dona hainele pe care nu le mai folosesc. Articolele de îmbrăcăminte sunt donate în containerele special amenajate în exteriorul hipermarketului. Acestea sunt colectate periodic, igienizate și sortate. În funcție de starea și calitatea hainelor, acestea pot fi prelucrate în fibre textile pentru reciclare sau donate către Crucea Roșie pentru a ajunge la familiile defavorizate.

Magazinele Auchan din Timișoara, Cluj, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Târgu Mureș, Brașov și Sibiu sunt locurile în care se pot dona hainele.

Donați hainele la Crucea Roșie

Mai este o variantă. Oamenii pot dona haine la Societatea Națională Crucea Roșie România. Trebuie totuși să se țină cont și de starea în care se află materialele donate. 

O donație folositoare constă în obiecte în stare bună din punct de vedere fizic, fără rupturi sau pete care nu pot fi îndepărtate, iar materialul să nu fie excesiv uzat sau deteriorat. Practic, este vorba despre obiecte pe care donatorul însuși le-ar mai putea purta, dar nu o face din motive personale, cum ar fi aspectul fizic sau atracția față de acel articol vestimentar. 

Informatii preluate de pe stirileprotv.ro

Photo by Sarah Brown on Unsplash

Vrei să fi informat cum apar cele mai noi promoții și coduri reducere ?

Abonează-te la Notificările cu Oferte

...ai numai de câștigat... cumpărături online mai ieftine, reduceri personalizate numai pentru TINE

șansa să câștigi un voucher de 100 de lei dacă te înscrii la newsletter.

Adrian C.
Adrian C.

Salut, sunt Adrian și sunt responsabil pentru adăugarea codurilor de reducere sau promoționale, voucherelor, cupoanelor și promoțiilor pe Crazy-Deals.ro. Mă declar un pasionat vânător de oferte bune și îmi place să ajut oamenii să economisească bani atunci când cumpără produsele și serviciile pe care le iubesc. Petrec ore întregi căutând pe internet pentru a găsi cele mai noi și cele mai bune oferte și apoi le adaug pe site-ul nostru, astfel încât vizitatorii noștri să poată beneficia de reduceri fantastice. Când nu sunt ocupat să adaug noi oferte pe site, îmi place să merg pe munte, să citesc și mă uit la filme. Sper că v-am făcut să zâmbiți și sper că vă pot ajuta să faceți cumpărături mai ieftine cu ajutorul ofertelor pe care le adaug pe site.

Crazy-Deals.ro
Logo